Vartalonhoito

Raskauden vaikutus vartaloon



Arpijuovia tulee eniten vatsan ja rintojen alueelle, kun taas puberteetun ja painon kertymisen vuoksi ilmaantuneet arpijuovat näkyvät useimmiten pakaroiden ja reisien alueella.
Raskauden aikana myös turvotus ja nestekertymät ovat mahdollisia, näitä voidaan poistaa esimerkiksi lymfahieronnalla tai kevyesti tehdyllä imupainehieronta.
Raskaudenaikaisissa vartalonhoidoissa suositaan hemmottelevia hoitomuotoja. Vartalonhoitoon voi liittää myös kuivaharjauksen ja kuorinnan.
Raskauden jälkeen voidaan aloittaa vartaloa kiinteyttävät hoidot.



Ylipaino & lihavuus

Lihavuus tarkoittaa normaalia suurempaa kehon rasvakudoksen määrää. Suurin osa liikarasvasta ketyy ihon alle, mutta myös muualle esim: vatsaonteloon. Lihavuus johtuu siitä, että kaloreiden saanti ruoasta on pitkään suurempi kuin energian kulutus. Lihavuus aiheuttaa monia sairauksia, useimmat niistä johtuvat aineenvaihdunnan häiriöstä. Yleisin lihavuussairaus on tyypin 2 diabetes(aikuistyypin diabetes), muita ovat esimerkiksi: sepelvaltimotauti, uniapnea, kihti, hedelmättömyys, monet syöpäsairaudet. Lihavuus voi johtua myös sairaudesta, kuten kilpirauhasen vajaatoiminnasta tai hormonaalisista oireyhtymistä. Perintötekijöiden yhteyttä lihavuuteen tutkitaan jatkuvasti. Kosmetologisia menetelmiä, kuten hoitolaitteita ja- tuotteita voidaan käyttää painon hallinan tukena, mutta ne eivät riitä pysyvien tuloksien aikaansaamiseksi. Hoitojen tavoitteena on parantaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, tehostaa nesteiden poistumista ja kiinteyttää.

Laihuus & alipaino

Alipainossa mukana on yleensä syömishäiriö eli anoreksia. Anorektikko kuvittelee olevansa ylipainoinen, mikä johtaa sairaalloiseen laihuttamiseen ja näin alipainoon. Alipainon seurauksena naisilla kuukautiset voivat jäädä pois, aineenvaihdunta hidastuu, verenpaine sekä sydämen syke laskee. Riski erilaisiin sydämen rytmihäiriöihin on koholla. Laihuus ja alipaino voivat myös johtua sairaudesta, kuten ravinnon imeytymishäiriöstä tai kilpirauhasen liikatoiminnasta. Laihan ihmisen energiansaanti on pysyvästi vähäisempää kuin energiankulutus, mikä ilmenee alipainona. Alipainoisen ihonväri muuttuu kalpeaksi ja värittömäksi ja hiukset muuttuvat elottomiksi. Iho on useasti kuiva. Kun alipainoinen hakeutuu kosmetologin hoidettavaksi, voi hänelle suositella erityisesti käsien ja jalkojen verenkiertoa vilkastuttavia ja lämmittäviä hoitoja.


Selluliitti
Kosmeettinen selluliitti: kosmeettiseksi selluliitiksi sanotaan vartalon muutostilaa, jossa ihonalaiseen sidekudokseen on kertynyt liikaa rasvaa, nestettä ja kuona-aineita. Se ilmenee kudoksen vetäytymisenä, appelsiini-ihona. Kun rasvan määrä soluissa lisääntyy ja rasva varastoituu kudokseen, ihon liikkuminen vapaasti estyy. Hoitaminen on kosmeettinen haaste, sillä se aiheuttaa lähinnä esteettistä haittaa. Appelsiini-ihoa ei pidä sekoittaa selluliittiin eli harvinaiseen bakteerin aiheuttamaan ihonalaisn rasvakudoksen tulehdukseen. Kosmeettinen selluliitti ei ole myöskään suoraan yhteydessä ylipainoon tai lihavuuteen, hyvin nuorillakin ja hoikilla voi olla esteettisesti häiritsevää appelsiini- ihoa.

Kosmeettisen selluliitin syntyyn vaikuttavat ennen kaikkea hormonaaliset syyt. Hormonit säätelevät rasvasolujen toimintaa ja rasvakudoksen jakautumista keholla.
Kosmeettisen selluliitin hoitamisessa tärkeää on liikuntatottumukset sekä elintavat. Kosmeettisilla hoitomenetelmillä pyritään vilkastuttamaan verenkiertoa, ehkäisemään nesteen kerääntymistä kudoksiin, vahvistamaan kapillaareja, nopeuttamaan rasvojen hajoamista. 


Ryhtimuutokset

Ryhtimuutokset heijastuvat koko vartaloon. Muutokset voivat olla synnynnäisiä luiden ja nivelten rakennemuutoksia, mutta usein ne ovat opittuja tapoja. Vartalon virheasennot ja niistä seuraavat ryhtimuutokset siirtävät kehon normaalia kuormitusta ja jännitystä luustolle, rustopinnoille, jänteille ja lihaksille. Ryhtimuutokset voivat vaikuttaa myös verenkiertoon ja aineenvaihduntaan.
Ryhtivirheitä ovat esimerkiksi: notkoselkä, hartiaseudun jäykkyys, pään kumara asento, polvien virheasennot ja jalkaterän virheasennot, näissä kosmetologi voi ohjata asiakkaan esimerkiksi fysioterapeutin luo. 




Vartalotyyppejä


Vartalot voidaan jakaa eri tyyppeihin niiden ominaisten tunnuspiirteiden avulla. Kaikki eivät kuitenkaan ole aivan yksi yhteen jotain seuraavista vartalotyypeistä, vaan on hyvin yleistä että on piirteitä vaikkapa kahdesta eri tyypistä.

Y-vartalo: Hartia linja on leveä ja kulmikas, suora vyötärö ja lantio on yleensä kapea.


H-vartalo: hyvin suora, edestäpäin katsottuna hartiat ja lantio ovat samassa linjassa. Vyötäröä ja takamusta ei juurikaan ole, vaan vartalo kulkee edestä ja s sivulta hyvin suorana, selässä ei ole notkoa. Jalat näyttävät yleensä hoikilta ja pitkiltä.


X-vartalo: Hyvin naisellinen, kaareva vartalotyyppi. Se on hyvin sopusuhtainen, hartiat ja lantio ovat kutakuinkin samassa linjassa. Sivustapäin katsottuna sekä edessä että takana on runsaasti kaarevuutta ja vyötärö erottuu selvästi hyvin kapeana. Lantio lähtee kaartumaan jo ylälantiolta lähtien. Jalat saattavat olla suhteellisen lyhyet.


X-vartalo



H- vartalo

Y-vartalo
O-vartalo
O-vartalo: on rintava ja vatsakas, hyvin pyöreä kauttaaltaan. Vyötärö ei erotu selvästi, mutta sääret ovat hyvin hoikat. Keskivartalo ja lantio hyvin leveät, vyötärölinja kulkee lähellä rintaa ja pallea on korostunut.























Vartalohieronnan harjoittelua


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti